Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

hot hot chocolate!


Η σοκολάτα παράγεται από τους σπόρους ενός τροπικού δέντρου που λέγεται Theobroma cacao. Καμία σχέση με αυτό που φαντάζεστε! Η ονομασία Theobroma προέρχεται από το ελληνικό Θεός + βρώση που σημαίναι τροφή, δηλαδή τροφή των θεών! Το κακάο καλλιεργείται για τουλάχιστον 3 χιλιετίες στο Μεξικό,  από τους Αζτέκους αρχικά. Οι σπόροι του κακάο έχουν εξαιρετικά πικρή γεύση, χρειάζεται ζύμωση για να μπορέσεις να αναπτύξεις τη γεύση του.
Η σοκολάτα έχει κάποια συστατικά τα οποία λένε ότι επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας. Λένε ότι μας κάνει πιο ενεργητικούς και πιο έξυπνους. Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και μαγνήσιο που είναι σημαντικό για τις αθλητικές μας επιδόσεις. Πρέπει όμως να την τρώμε με μέτρο γιατί "ουκ εν τω πολλώ το ευ!", δηλ. δεν είναι η ποσότητα που μας κάνει καλό και ως γνωστόν η πολλή σοκολάτα παχαίνει!
Την γνωρίζουμε σε κουνελάκια, σε Άγιους Βασίληδες, σε αυγά, μαργαρίτες, κέρματα, καρδιές, ότι σχήμα μπορείς να φανταστείς, την λατρεύουμε, σκέτη, γάλακτος, με αμύγδαλα, με φράουλα, ζεστή, κάποιοι την προτιμούν με λίγο πιπέρι (!), να λιώνει στον ουρανίσκο μας και να μας ταξιδεύει.
Σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή κακάο γίνεται στην Αφρική. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι 30% παιδιά κάτω των 15 χρονών εργάζονται κυρίως για την παραγωγή κακάο και η παιδική εργασία είναι η μάστιγα στη μαύρη ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου